De geitenkaasautomaat in Olland
De geitenkaasautomaat in Olland Foto:

Proef de smaken van hier: De geitenkaas automaat en meer uit de muur

Regionieuws

Olland - Smaakvolle streekproducten vind je in Meierijstad volop. Fietsend langs de dorpen tref je veel lekkers van eigen bodem. Van honing bij de imker tot ambachtelijk gebrouwen bier. De redactie van Bezoek Meierijstad ging op pad en ontmoette bevlogen makers uit de streek. Deze week het verhaal van de geitenkaas automaat in Olland, en meer lekkers uit de muur.

Kaas uit het huisje
Een kroketje uit de muur? Dat kan origineler! In Meierijstad haal je bijvoorbeeld geitenkaas uit de automaat. Bij de boerderij van de familie van Heesch in Olland. De melk van deze geitenhouderij wordt verwerkt tot verschillende soorten kaas. Van naturel, Italiaans gekruid en brandnetelkaas tot boerensmeerkaas. Lekker voor op brood en zo uit het vuistje. 

Aan de keukentafel
Het is gezellig druk aan de keukentafel bij de familie Van Heesch. Het is tijd voor koffie. Naast Johan en Peggy zijn ook Johans ouders aangeschoven. Zij runden het boerenbedrijf voordat de volgende generatie het overnam. De familie boert al ruim honderd jaar op deze plek.
Vroeger met een gemengd bedrijf met koeien, kippen, varkens en akkerbouw. Tegenwoordig staan hier geiten op stal.

Gewoon achterom
Johan neemt een slok van zijn koffie en legt uit: “Vroeger kwamen mensen achterom voor een stuk kaas. We verkochten gewoon hier in de keuken uit de koelkast. Sinds we de automaat hebben is het nog laagdrempeliger geworden. Veel mensen weten ons te vinden. Vooral vaste klanten uit de buurt en fietsers die hier passeren. Je kunt bij onze automaat met muntgeld betalen. Mensen die rauwe of gepasteuriseerde melk van onze geiten willen, kunnen terecht bij de boerderijwinkel van Het Zuivelbos in Sint-Oedenrode. We leveren al tien jaar lang eersteklas melk. Mooi toch!”

Meer uit de automaat
Benieuwd wat je in Meierijstad nog meer vers uit de muur haalt? Je scharrelt een complete maaltijd bij elkaar met een rondje toeren langs de boeren. Van zomerse aardbeien tot verse scharreleieren en van ambachtelijk softijs tot smaakvolle aardappelen. Ontdek op Bezoek Meierijstad welke streekproducten hier op de kaart staan. Ga op pad en proef de smaken van hier: www.bezoekmeierijstad.nl/streekproducten.